Search

Zo bedenken onze baktechnische adviseurs nieuwe recepten!

Onze baktechnische adviseurs bedenken vaak nieuwe toepassingen, ook wel recepten of applicaties genoemd. Soms bij de introductie van nieuwe producten om de veelzijdigheid te belichten. Maar soms ook gewoon omdat zij een goed idee hebben! Hoe zij dat aanpakken? Joyce Schriks en Niek van Waarde vertellen je daar in dit artikel meer over.

Waarom we nieuwe recepten ontwikkelen?

De eerste vraag die je jezelf stelt als je start met een nieuw recept is: ‘Wat wil je gaan ontwikkelen?’. Wil je inspelen op een trend, op een bepaald eetmoment of op een bepaalde doelgroep? Wat is de specifieke reden en waar komt de focus op te liggen? Welke mogelijkheden bieden de Sonneveld producten? Dit is belangrijk om te bepalen, want met een doel voor ogen ontwikkel je gemakkelijker een nieuw eindproduct voor consumenten dat ook echt gaat verkopen.

Op die manier kan je op voorhand ook al rekening houden met de marge. Een mooi product maken dat veel tijd en mankracht kost om te produceren zal, voor jonge consumenten die amper budget hebben, snel te duur worden. Terwijl een product voor oudere consumenten misschien juist wel meer mag kosten, omdat zij een hoger bestedingsniveau hebben.

Joyce en Niek: “Als wij een nieuw recept ontwikkelen, houden we altijd rekening met de reden waarom we iets maken. Dit kan inspiratie, motivatie of een uitdaging zijn, maar vooral ook de vraag vanuit de markt of een trend. Sommige recepten met unieke en/of specifieke grondstoffen zijn niet altijd voor iedereen toegankelijk. Daarom maken wij het liefst variatierecepten met grondstoffen die vaak gebruikt worden, zodat elke bakker deze kan maken. Door meer met hetzelfde te doen gaan we ook verspilling tegen.”

Ontwikkeling van nieuwe recepten

We beginnen altijd met het bepalen van het concept. Zodra dit bepaald is, pakken we de basisreceptuur van de grondstof erbij. Deze bouwen wij dan uit. Soms willen we een focusrecept rondom de toepassing van één van onze grondstoffen, maar vaak gebruiken we meerdere grondstoffen om tot een fantastisch eindproduct te komen.

Niek: “Onze nieuwe recepturen zijn altijd afgeleid van de standaardrecepturen waarvoor onze grondstoffen zijn ontwikkeld. Het mooie van onze grondstoffen is dat deze voor meerdere eindproducten gebruikt kunnen worden. Een broodverbetermiddel voor vruchtenbrood kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor rozijnenbrood, maar ook voor koffiebroodjes en rozijnenbollen.”

Joyce heeft het recept voor de ‘CreationS Appel-Karamel-Hazelnoot plaatcake’ ontwikkeld. Joyce: “Het recept is ontstaan vanuit de trend ‘gemak’. Rationeel te maken, maar wel lekker. Met in het achterhoofd dat er gebruik gemaakt zou worden van een bestaande grondstof, zodat de bakker meer kan met onze grondstoffen die hij wellicht al in huis heeft. Daarom zijn we de uitdaging aangegaan om één van onze grondstoffen uit de broodbakkerij te gebruiken en hier een banketapplicatie mee te ontwikkelen. We hebben hierbij gekozen voor CreationS Sunflower.

creations-appel-karamel-haz
Recept_BA_Kokos-Frietjes

Tips van onze bakkers

Blijf innoveren en jezelf uitdagen. Probeer eens diverse ingrediënten te combineren en test het resultaat.

  • Loop eens een rondje door je magazijn en kijk welke grondstoffen je voor één product gebruikt. Ga juist met deze grondstoffen aan de slag om er nieuwe recepten mee te bedenken.
  • Ga uit van de adviesdosering bij het combineren en testen van grondstoffen in nieuwe recepten.
  • Luister goed naar je klanten of vraag naar hun wensen. Zo weet je wat leeft bij de doelgroep en speel je direct in op hun wensen.