Search

Volkorenbrood: superfood in verantwoord voedingspatroon

Hele winkelschappen liggen ermee vol: quinoa, witte moerbeien, bananenpoeder, rauwe noten en chocolade. Maar wat blijkt? Het grootste superfood ligt gewoon bij jou op de plank. Brood. En met name volkorenbrood.
Volkorenbrood_voedingswaard-720x450-1

Uit een wetenschappelijk artikel, gepubliceerd in Plant Foods for Human Nutrition, blijkt dat brood ‘qua samenstelling met kop en schouders boven veel voedingsmiddelen uitsteekt’. Als bakker een mooie kans om brood extra in het zonnetje te zetten voor een grote groep mensen. Mensen die dagelijks zoeken naar ingrediënten voor een gezonde, verantwoorde levensstijl.

Meer dan in de rest

Vooral volkorenbrood bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Het onderzoek vergeleek de voedingswaarde van brood met die van ander plantaardig, koolhydraatrijk basisvoedsel. Denk aan: pasta, aardappelen, peulvruchten, en (pseudo-)granen. Wat blijkt? In volkorenbrood zit relatief veel meer van wat consumenten dagelijks nodig hebben (ADH) dan in de rest.

Als je uitgaat van een gemiddelde van zes boterhammen per dag levert volkorenbrood eenderde van de eiwitbehoefte en een kwart van de vezelbehoefte. En daarnaast bijna de helft van het aantal mineralen dat per dag nodig is en zo’n zeventien procent van de vitamines.

Ook witbrood scoort beter

Er zitten zelfs zoveel voedingsstoffen in brood dat je van ander basisvoedsel echt veel meer moet eten om dezelfde hoeveelheid naar binnen te krijgen. Voorbeeld: voor dezelfde hoeveelheid vezels als in zes boterhammen volkorenbrood zit, heb je 780 gram aardappelen, 670 gram zilvervliesrijst, zeven borden havermoutpap of 560 gram gekookte groenten nodig. Werk dat maar eens weg. Vergelijkbare getallen gaan op voor eiwitten en mineralen. Voor vitamines ligt dat lager, maar nog steeds beduidend hoger dan in vele andere soorten basisvoedsel.

Sterker nog, zelfs witbrood is in de meeste gevallen nog beter! Het levert een bijdrage die hoger uitvalt dan eenzelfde hoeveelheid volkorenpasta, zilvervliesrijst of aardappelen. Populaire superfoods als quinoa en teff scoren beduidend minder. Bijzonder, toch?

Infographic_voedingswaarde_-731x1024

Hoge dichtheid aan voedingsstoffen

Het is een feit dat mensen tegenwoordig minder bewegen dan vroeger. En in de toekomst zal dat niet anders zijn. Daarom is brood met zijn hoge dichtheid aan voedingsstoffen zo interessant. Je klanten hebben minder energie uit voeding nodig, maar nog wel dezelfde behoefte aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. En dat zit nou precies allemaal in… Precies.

Supergezond én superpraktisch

Het grote voordeel van brood is dat het kant-en-klaar is voor jouw klanten. Dat geldt niet voor andere vormen van basisvoedsel. Peulvruchten, pasta, rijst, aardappelen en granen moeten toch echt eerst bereid worden voor ze eetbaar zijn. Brood is dus niet alleen supergezond, maar ook superpraktisch. Zeker in het drukke leven van je klanten.

Hoe dan ook, brood is dus belangrijk voor een verantwoord voedingspatroon bij je klanten. Spread the word!

Speel jij al in op de vraag naar volkoren producten? Laat je inspireren door de volkoren creaties van het BoulangerieTeam!