Search

Trends op social media: Social Ads en meer

Social media is uitermate geschikt om in te zetten om contact te zoeken en te onderhouden met je doelgroep. Daarnaast zijn de trends om social media met veel emotie in te zetten met advertenties en als direct verkoopkanaal.
social-trends-720x450-1

Social Media ontwikkelen zich nog steeds erg snel. Facebook is eigenlijk geen social platform meer te noemen. Het heeft zich goed ontwikkeld als een zeer geavanceerd advertentieplatform en rolt dit nu ook uit naar Instagram. Juist hier schuilt de kracht voor ondernemers om precies de doelgroep te bereiken die je wilt bereiken. Deze trend zorgt ervoor dat de advertenties anders opgesteld moeten worden om het beste te werken.

Al eerder schreven wij over consumententrends in de bakkerij.

Trend: De doelgroep & advertentie

Zowel Facebook als Instagram hebben een goede advertentietool. Hiermee kan je heel specifiek aangeven wie je wilt bereiken met je bericht. Deze kan je ook heel goed gebruiken voor tijdelijke berichten waarmee je inspeelt op een actualiteit of een lokaal evenement waar je extra aandacht voor wilt vragen.

Bedenk voor een goede advertentie waarom je deze wilt uitlichten. Probeer in te spelen op een speciaal moment of een emotie die belangrijk is voor de doelgroep waar jij de advertentie op focust. “3 broden halen, 2 betalen” is geen goede advertentie op Instagram wanneer je die focust op schoolgaande jeugd. Maar diezelfde advertentie kan het wel heel goed doen als je deze focust op ouders met tieners die veel eten. Deze ouders hebben baat bij de aanbieding en zullen sneller geneigd zijn om te gaan kopen.

Trend: Het doel en moment van de advertentie

Bepaal eerst welk doel je wilt bereiken met je advertentie/campagne. Wil je meer klanten, wil je meer specifieke producten verkopen, wil je een nieuwe klantengroep aanspreken? Alles is mogelijk zo lang je aan het begin een duidelijk gewenst resultaat voor ogen hebt. Schieten met hagel blijft het altijd een beetje, maar weten waar je op mikt zorgt er wel voor dat je inzichtelijk hebt wat werkt en wat niet.

digitale-toonbank
Een toonbank van een digitaal gefocust bedrijf is vaak een stuk leger dan een toonbank van een offline georiënteerde onderneming. Daarnaast is het kassasysteem gelijk aan de webshop, omdat eigenlijk vanuit de webshop wordt verkocht. Deze trend is duidelijk zichtbaar bij jonge bedrijven.

Bepaal vervolgens op welke doelgroep je de campagne insteekt. Juist omdat je zo specifiek kan kiezen aan wie je de advertentie wilt laten zien, loont het om goed te filteren. Maak de groep zo klein en precies mogelijk. Je campagne wordt er goedkoper van en de kans op slagen neemt toe. Des te beter een boodschap aansluit op de behoefte van de klant, des te groter de kans dat de advertentie slaagt.

Pak je moment! Kies voor je advertentie een logisch moment. Zorg dat de boodschap van je campagne aansluit bij het tijdstip. Sluit aan op de eetmomenten wanneer je met specifieke producten wilt adverteren. Of kijk naar momenten op de kalender zoals vakanties of feestdagen om duidelijk te maken wat jij verkoopt. Grote boodschappen worden vaker in het weekend gedaan of besteld in de avond. Houd met dit soort tijdstippen en momenten rekening om de juiste advertentie aan de juiste doelgroep te tonen wanneer ze er ook voor openstaan om het te zien.

Trend: Speel met de emotie en beleving op social media

Advertenties werken het beste als ze aansluiten op de emotie van de lezer. Hier schuilen de kansen, want door de ontvanger mee te nemen in de boodschap overtuigt deze persoon zichzelf. Een zak witte puntjes overtuigt niet direct, maar maak een logische koppeling met een familie-uitje in de vakantie en de ontvanger zal zichzelf overtuigen waarom de puntjes echt nodig zijn tijdens een dagje weg.

Op deze manier adverteer je op de emotie van de doelgroep en niet met je product. Je creëert op deze manier een campagne die mensen aantrekt (pull-strategie) in plaats van een campagne waarmee je jouw product naar voren duwt (push-strategie). Een pull-strategie levert meestal een beter resultaat op omdat de ontvanger zichzelf overtuigt waarom jij als bakker nodig bent. Hierdoor zal het sneller voorkomen dat deze mensen terugkomen naar jouw winkel in plaats van een eenmalig bezoek.

Echt online shoppen gaat vanachter de laptop of mobiel. gemotiveerd door een sociale advertentie en daarna direct bestellen en afrekening op één locatie op het moment wanneer het jou uitkomt.

Trend: Social Shoppen

 

Facebook en Instagram zijn zich aan het ontwikkelen als een direct verkoopkanaal. Het is nu al mogelijk om een productcatalogus aan te maken op Facebook en op dit platform en Instagram jouw producten direct te taggen. Zo weten jouw volgers direct wat je verkoopt en wat het kost. Via de link worden ze direct naar jouw website doorgestuurd en kunnen ze het product bestellen.

Dit gaat een heel groot en gemakkelijk verkoopkanaal worden. De grote merken gebruiken dit al dus de gebruikers van Facebook en Instagram zijn er mee bekend. Daarnaast ondersteunen beide sociale netwerken heel veel opties om jouw producten zo goed mogelijk naar voren te laten komen.

Tip: dit is niet direct nodig om toe te passen. Het is vooral handig om op de hoogte te zijn hoe je in de nabije toekomst de jongere, digitale generaties kan bereiken.