Search

Paastrends 2023

Er verschijnen weer blaadjes aan de bomen en het zonnetje schijnt weer wat vaker. Het voorjaar lonkt! Het wordt een smakelijk voorjaar met frisse en vertrouwde applicaties voor de Pasen. Samen zijn en samen eten is belangrijk en Pasen is een goed moment om te genieten van elkaar en buitengewoon lekkere producten. Van uitgebreid paasontbijt tot aan de borrel, de tafel mag dit jaar goed gevuld zijn met luxe feestbroden, hartige snacks en zoet banket.

Traditionele applicaties in een nieuw jasje

Eerste Paasdag is de belangrijkste dag met het paasontbijt of paasbrunch als grootste eetmoment. Net als bij Kerst, horen bij Pasen bepaalde klassiekers, zoals de paasstol. De consument wil graag verrast worden, maar tegelijkertijd kiezen ze vaak voor traditionele producten. Steek daarom de traditionele applicaties in een nieuw jasje. Dit kun je als bakker doen door de gebakjes met paaseitjes te decoreren of door het glazuur in pastelkleuren te maken voor tompouces of als topping op vruchtenbrood.

De bakkende ondernemer kan hier goed op inspelen door verschillende soorten kleinbrood op te nemen in het paasassortiment. Bedenk nieuwe soorten afbakbroodjes, een van de ‘must-haves’ bij het Paasontbijt. “Ga aan de slag met het combineren van vullingen in vruchtenbrood of bedenk aparte vormen voor kleinbroodsoorten zoals een knoop of twist. Alles is mogelijk!” aldus Etienne Verhoef, Category Manager Brood.

Ei, ei, ei… Paaslekkernijen horen erbij!

Allerlei soorten gevuld brood horen, net als eieren, bij Pasen. Denk aan vruchtenbrood gevuld met fruit en rozijnen, vruchtenbrood met gember of paasstollen gevuld met Broer Amandelspijs. Zet het gevulde brood aan met bijvoorbeeld gele of lichtroze glazuur om de paassfeer te benadrukken. Ook zoete briochebroden, zoals deze frisse Mango Passievrucht Brioche, Mini Brioche of een babka, zijn favoriet aan de paastafel. Vaak wordt een babka gevuld wordt met jam, kaneel, chocola of bijvoorbeeld met hazelnootspijs.

Fris en fruitig gebak

“Het wordt een smakelijk voorjaar met frisse en fruitige banketapplicaties,” vertelt Lieke Monster, Category Manager Banket bij Sonneveld. “Vertrouwde smaken zoals aardbei, passievrucht, mango en citroen doen het in deze tijd van het jaar altijd goed. Daarnaast zijn smaken zoals abrikoos en meloen in opkomst dit voorjaar. Maak jouw paasgebak helemaal af door deze te decoreren met vers fruit of typische paasdecoratie zoals (chocolade) paaseitjes of paashazen. Zoals deze paasgebakjes of citroen custard paastaart.”

Home Snacking

Naast de volle, zoete smaken die bij Pasen horen, zien we vooral een trend in snacking en sharing. Meer en meer feestjes en bijeenkomsten vinden in de eigen (thuis)omgeving plaats, waarbij iedereen kleine snackjes meeneemt. Lieke Monster vertelt: “Snacking blijft ongekend populair! ‘Home snacking’ is proeven van allerlei verschillende hapjes die iedereen meebrengt. Snacking speelt ook in op de trend portion control, waarbij de porties gematigder zijn. Zorg ervoor dat klanten kunnen kiezen uit een groot assortiment met kleine hartige hapjes en zoetige gebakjes.

“Geef klanten de vrijheid om zichzelf te verwennen en te kiezen uit een divers assortiment kleine hartige en zoetige hapjes en gebakje."

Etienne Verhoef vult aan: “Ook zoete broodjes, zoals brioches of scones, mogen bij de brunch niet ontbreken. Maak deze kleine Engelse broodjes met de klassieke Sonnet Variatiemix Kwark. Deze mix is bekend van de kwarkbol, maar je kunt er nog veel meer mee, zoals deze scones!”

Eieren voor je geld – Betaalbare verwennerijen

Prijzen van allerlei grondstoffen en producten zijn in het afgelopen jaar flink gestegen. Dit merkt ook de consument in de portemonnee, want boodschappen zijn flink in prijs gestegen. Hierdoor zijn zij terughoudender geworden en letten beter op waar zij hun geld aan uitgeven. Tegelijkertijd hebben consumenten nog steeds behoefte aan een verwenmoment. Om het verwenmoment betaalbaar te houden, zal dit zich wellicht verplaatsen van out-of-home naar in-home consumptie. Zo kan het eetmoment van buitenshuis lunchen zich verplaatsen naar in-home met een geweldig brood of fantastisch gebakje gehaald bij de ambachtelijke bakker. Zo blijft het verwenmoment redelijk betaalbaar.

Ook de bakkende ondernemer kan slim inspelen op Pasen. Door creatief om te gaan met grondstoffen, vullingen en materialen die je al op voorraad hebt en iets nieuws te ontwikkelen, kun je de klant blijven verrassen. Etienne Verhoef: “Een tip om van de paasverkoop een succes te maken is in te spelen op thuisafbak producten, een van de favorieten tijdens Pasen. Zo kun je verschillende type afbakbroodjes maken, zoals toppertjes of smaakvol krokant kleinbrood, of breekbroden om te delen. Afbakproducten bieden de bakkende ondernemer meerdere voordelen: het scheelt baktijd en energie in de bakkerij, door andere type afbakbroodjes te maken onderscheid je je van concurrenten en er valt goede marge te behalen op dit product. Extra bonus: de klant geniet van de beleving van vers afgebakken brood thuis met de kwaliteit van de bakker.”

“Door afbakbroodjes aan te bieden, onderscheid je je van concurrenten en bespaar je baktijd en daarmee energie in jouw bakkerij. Bonus: de klant geniet van vers afgebakken brood.”