Limited edities, wat kan je er mee?

Het vaste bakkerij assortiment wordt vaak uitgebreid met speciale producten die tijdelijk verkrijgbaar zijn. Je herkent ze vaak aan kreten, zoals ‘op is op’, ‘limited editions’ of ‘beperkte oplage’. De belangrijkste taak van een limited edition is het verleiden van de consument om tot koop over te gaan. Ook is het een manier om je seizoensproducten onder de aandacht te brengen. Hoe ga je als bakker het beste om met tijdelijke producten?

30/03/2021

Moederdag-Cake-720x450

Tijdelijke producten, exclusief en schaars

Zeker in het najaar en rondom de feestdagen, zoals sinterklaas en kerst, zien we vaak tijdelijke lekkernijen in het assortiment. Denk aan kerststollen en andere specialiteiten. In het voorjaar doet vooral fruit zijn intrede met verse aardbeienschuitjes en ander fris gebak. De exclusiviteit van de producten zorgt ervoor dat jouw klanten er meer naar vragen en bereid zijn om er meer voor te betalen.

Nieuwe producten die uit eigen bakkerij komen en naar eigen recept gemaakt, zijn het leukst om aan te prijzen. De producten waar je trots op bent, juist omdat deze maar kort in het assortiment zijn en de mogelijkheid geven om te experimenteren. En door een product een beetje schaars te maken, neemt de wens van bezit ook toe. Hier kan je mee experimenteren wat jouw klanten aantrekkelijk vinden met welk verhaal.

Hoe speciaal en exclusief maak jij het product welke nog steeds voor de klant relevant blijft?

Tip: Heb je een specialiteit waar je je echt mee onderscheid en die binnenkort verkrijgbaar is? Tel, bijvoorbeeld op social media, af totdat dit product weer te verkrijgen is en maak voor dit product eventueel een reserverings-/inschrijflijst. Zo creëer je al vraag vanuit je klanten nog voor je het (tijdelijke) product in je winkel hebt liggen.

Fruit, amandelspijs en alle bij behorende combinaties en smaken behoren tot het voorjaar en de feestdagen en sportmomenten. Aardbeien zijn natuurlijk de meest beroemde tijdelijke producten.

Creativiteit met ingrediënten

Met tijdelijke producten heb je meer vrijheid om nieuwe variaties te bedenken en te testen. Combineer bijvoorbeeld bestaande ingrediënten en laat je creativiteit daarop los. Met veel basis ingrediënten kan je vaak vele verrassende producten maken. Heb je een nieuw ingrediënt aangeschaft? Bedenk dan eens wat je hier nog meer mee kunt doen. Een basisproduct uit je vaste assortiment leent zich vaak heel goed om aangepast te worden naar een tijdelijk product met een andere topping of vulling.

Tip: Samen met je klanten kan je tot nieuwe ideeën komen. Hiermee betrek je ze meer bij de bakkerij. Na ontwikkeling kun je hen betrekken bij een verkiezing en ze laten stemmen op een aantal varianten van de ideeën.