De rol van brood in de toekomst

Brood is en blijft een belangrijk voedingsmiddel. Ook tijdens de corona crisis wordt er volop brood geconsumeerd. Zeker ook omdat veel consumenten thuiswerken en thuis ook meer brood consumeren. Volkorenbrood is de meest gezonde broodvariant vanwege de voedingsstoffen die erin zitten en het past binnen een gezonde leefstijl. Daarnaast kan (volkoren)brood een belangrijke rol op zich nemen in het voeden van de groeiende wereldbevolking.

15/07/2021

Volkoren-busbrood-proson-supersoft

Voeding in de toekomst

Dr. Ir. Peter Weegels, directeur EBIC en directeur I&D bij Sonneveld, onderzocht hoe de mensheid zichzelf kan blijven voeden in de toekomst. De wereldbevolking blijft toenemen en mensen leven gemiddeld gezien langer. Wel neemt de energiebehoefte af door een bewustere leefstijl. Toch zal er in de toekomst meer voedsel nodig zijn. Maar wat voor voedsel zal hier een belangrijk aandeel in hebben? Brood natuurlijk!

Brood als stapelvoedsel

Peter Weegels vergeleek de bijdrage van diverse soorten stapelvoedsel aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Hieruit bleek dat de meeste voordelen te behalen zijn uit broodproducten en producten op basis van linzen. Brood levert de grootste bijdrage aan de hoeveelheden eiwitten, koolhydraten, energie, vezels en mineralen per 100 gram.

Dr Peter pleit daarom voor vernieuwde aandacht voor een klassiek stapelvoedsel, namelijk brood en met name volkorenbrood, als het voedsel van de toekomst. Aangezien brood de meeste voedingswaarde bevat in vergelijking met de andere vormen stapelvoedsel, zoals rijst, aardappelen en pasta. Deze zetmeel gebaseerde bronnen dragen aanzienlijk bij aan de inname van voedingsstoffen en spelen een belangrijke rol in veel van de aanbevolen diëten, zoals het mediterrane dieet. Wanneer de hoeveelheid brood vervangen zou worden door de andere soorten stapelvoedsel, zijn er veel grotere hoeveelheden nodig om dezelfde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Brood biedt de uitkomst

Brood speelt een grote rol in het opnemen van de juiste voedingsstoffen en bouwstenen voor het lichaam. Met zes sneetjes volkoren boterhammen wordt al een derde van de eiwitbehoefte en een kwart van de vezelbehoefte opgenomen. Daarbij ook bijna de helft van de aanbevolen hoeveelheden mineralen en zo’n zeventien procent van de vitamines. Voor kinderen en ouderen bijvoorbeeld, twee doelgroepen die vaak minder snel de juiste voedingsstoffen binnen krijgen, biedt volkorenbrood dus een goede uitkomst.

Benadruk het belang van volkorenbrood

Volkorenbrood verdient een belangrijke rol in de toekomstige voeding van de wereld en een plek binnen een gezonde levensstijl. Draag dit uit naar je klanten en help ze om bewuste keuzes te maken die bij hun leefstijl passen met bijbehorende producten. Volkorenbrood is een verantwoord product en is geschikt voor diverse maaltijden.

Het wetenschappelijke artikel van Peter, “How Bread can save the world”, is te lezen in het magazine Research Outreach, uitgave 108.