Search

Consumententrends in de bakkerij

Het wordt steeds belangrijker om op de hoogte te zijn en te blijven van de veranderingen die in jouw omgeving plaatsvinden. Zo kan jij bepalen of een verandering impact gaat hebben op jouw bakkerij en hoe je hierop in kan spelen. Daarom zetten we in deze blog voor jou de vier meest relevante consumententrends uiteen.
consumententrends-introduct-720x450-1

Voor deze blog spraken wij met Cindy de Jonge, consumentonderzoeker en eigenaar van Quotus Research. Zij identificeerde vier consumententrends die jij kunt benutten om je te onderscheiden in jouw verzorgingsgebied:

  • Veranderende demografie
  • Veranderde levensstijlen
  • Food-to-go
  • Rol van voedsel

Deze trends lichten wij hieronder verder toe. Praktische tips om op deze trends in te spelen, behandelen wij in toekomstige blogs. Voordat we ingaan op de trends, leggen we je eerst het verschil uit tussen een trend en een hype.

Maar wat is een trend precies? Een trend wordt gedreven door een bepaalde behoefte in de markt en zorgt voor een blijvende verandering. Vaak zie je van alles in de media voorbijkomen, zoals een populair dieet waar tijdelijk veel vraag naar is. Dit is geen trend, maar een hype. Deze waait in een korte periode weer over. Hypes komen dus snel op, soms ook vanuit een korte trend, en verdwijnen even snel of worden door een andere hype opgevolgd.

Vier trends die impact kunnen hebben op jouw bakkerij

In België spelen er vier trends die leiden tot veranderingen in het gedrag en de behoefte van de consument. De Belgische bevolking wordt ouder en daarom hebben we met meerdere generaties tegelijk te maken. De leefstijl van de bevolking is aan verandering onderhevig. Zo zijn er consumenten die snel en eenvoudig hun behoefte willen vervullen, terwijl er ook consumenten zijn die op zoek zijn naar rust en willen genieten van het moment. De rol van eten verandert om deze reden ook. Eten is overal te verkrijgen, tegen elke prijs en elke kwaliteit. Voor iedereen beschikbaar op elk moment. Ook wordt er steeds meer onderweg gekocht en geconsumeerd.

De vier trends (veranderende demografieën, veranderende levensstijlen, rol van voedsel, food-on-the-go) die deze veranderingen in zich hebben allemaal impact op jouw bakkerij.

Trend 1: Veranderende demografie

Belgen worden steeds ouder. De gemiddelde levensverwachting voor mannen is 80 jaar en voor vrouwen 83 jaar. Dit betekent dat de demografie in jouw verzorgingsgebied qua leeftijd en aantallen flink kan verschillen. Van studenten en ouders met jonge kinderen tot gescheiden ouders en gepensioneerden. De generaties kunnen ander gedrag vertonen en andere behoeften hebben. Zeker in de grotere steden die steeds vaker uit veel inwoners en met kleine huishoudens bestaan. Dit kan effect hebben op de samenstelling van jouw klantenkring en jouw assortiment. Focus je op specifieke doelgroepen die je naar je winkel wilt trekken en sluit je aanbod hierop aan. Zo weten zij waarom ze naar jouw winkel moeten komen. Je kan hierdoor andere doelgroepen buiten sluiten maar je bouwt hierdoor wel een vaste klantenkring op.

Trend 2: Veranderende leefstijlen

Het leven wordt steeds drukker. Op het werk, met het sociale leven, het altijd maar bereikbaar zijn door nieuwe technologie. Dit legt steeds meer druk op de maatschappij. Het aantal mensen die overspannen zijn stijgt elk jaar. Daarnaast daalt de leeftijd waarop mensen hier al last van krijgen. Zelfs kinderen kunnen al overspannen raken. Daarom komt er tegenwoordig ook veel meer aandacht voor het ontspannen. Doordeweeks druk en hectisch, in het weekend tijd voor elkaar en rust. De maatschappij wil daar wel in ondersteund worden, zoals de beschikbaarheid van kant-en-klaar maaltijden of producten die zij kunnen afhalen. Dit bespaart de consument tijd in bijvoorbeeld de bereiding en biedt hen de mogelijkheid om het moment meer van de vrije tijd en het samenzijn te genieten.

Deze veranderingen hebben impact op de standaard eetmomenten, zoals ontbijt, lunch, diner. Tegenwoordig zijn de brunch, picknick en borrel ook normale eetmomenten waar vooral veel horecagelegenheden op inspelen. Voor de bakkerijbranche bieden deze nieuwe eetmomenten ook nieuwe kansen in het assortiment. De maatschappij doet vaker kleine boodschappen en de rest wordt besteld. Hierdoor blijft de flexibiliteit bewaard. Door de drukte weten zelfs gezinnen vaak niet eens meer wie er in de avond aanschuift voor het diner.

Trend 3: Food-To-Go

Food-to-go groeit. Consumenten zijn meer onderweg, hebben minder tijd en zin om zelf eten klaar te maken en eten minder op de standaard eetmomenten. Er zijn steeds meer foodtrucks en kleine winkels op stations. Het product wordt sneller als een snack genuttigd dan als een maaltijd. Boodschappen doet men vaker onderweg om direct of thuis te nuttigen, niet pas als zij thuiskomen. De maatschappij gaat steeds meer uiteten voor een snelle hap. Vooral de jongere generaties pakken gemakkelijk ergens een lunch of diner voor een kleiner bedrag.

De consument verwacht tevens een gevarieerder assortiment dat aansluit bij het eetmoment. Een standaard croissant of worstenbroodje is niet meer genoeg. Het liefst is alles vers en wordt het pas bereidt op het moment dat het besteld wordt. De nadruk op vers en gezond is zeer belangrijk voor de beleving van een goed product.

Het assortiment moet ook aansluiten op het tijdstip van de dag. In de middag worden er andere producten verwacht dan die in de ochtend werden aangeboden. Terwijl sommigen producten juist mee bewegen gedurende de dag. Vloeibare producten als yoghurt, smoothies of groente-/fruitsappen worden tegenwoordig de hele dag door genuttigd.

Trend 4: De rol van voedsel

Consumenten worden zich steeds bewuster van hoe voedsel een positieve bijdrage kan leveren aan de levensduur, energie en kracht. Zij zijn vaker op zoek naar verse en verantwoorde producten die makkelijk te nuttigen zijn. Met een kleine foodprint en een duurzame verpakking. Ook de voedselwaarde is van groot belang. Zo zie je een stijgende vraag naar compact brood, spelt en natuurlijk volkoren.

Verwacht wordt dat jij als specialist hen helpt bij het maken van de juiste (gezonde) keuze. Jij bent de maker en weet precies wat je in je product stopt en waarom. Maak dit ook duidelijk aan jouw doelgroep zodat zij jouw verhaal snappen. Voedsel is een onderdeel van de levensstijl waarmee consumenten zich uiten. Zorg dat jij bij deze stijlen aan kan sluiten, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, vegetarisch/veganistisch of gezondheid.

Ga met de trends aan de slag die voor jou relevant zijn

Naast het weten van wat er in de markt speelt, wil je natuurlijk praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Weet wel dat je niet met alle trends en ontwikkelingen aan de slag hoeft te gaan. Kijk welke veranderingen er in jouw gebied spelen en welke relevant zijn voor jouw doelgroep. Wil je weten hoe je op deze trends kunt inspelen? Houd onze website in de gaten voor de blogs met de praktische tips en abonneer je op onze nieuwsbrief om niets te missen.