Search

Bakkerij Joost: dankzij ProSon Cool hebben we meer rust tijdens productie en lagere energiekosten

Mensen gaan ‘even naar Joost’, vanwege de lekkere producten, gezelligheid en winkelbeleving. “Alles qua beleving moet kloppen, van de winkel tot aan het inkijkje in de bakkerij. Doordat we met ProSon Cool overdag produceren, gebeurt er ook écht wat in de bakkerij. De hele dag door!” aldus Richard Martens. Het werken met ProSon Cool heeft voor Bakkerij Joost meerdere voordelen. Richard vertelt in een interview over zijn ervaringen.

Van start met ProSon Cool ​

Richard vertelt: “Mijn ouders hadden vroeger al een bakkerij. Ondanks dat ik altijd riep dat ik geen bakker wilde worden, ben ik van lieverlee toch het vak ingerold. Vier jaar geleden, toen ik 47 was, heb ik een beroerte gehad. Dat doet echt wel wat met je. Ik heb nu veel meer waardering voor het leven en je gezondheid als mens zowel fysiek als mentaal. Ik realiseer me nu hoe belangrijk dat is. Ik zag een advertentie in het vakblad ‘Bakkerswereld’, waarin stond dat nachtwerk voor bakkers verleden tijd kon zijn. Ik dacht eerst ‘Hoe ongelofelijk is dat?!’ Maar is het waar. Mede daarom ben ik voor ProSon Cool gegaan, omdat het kwaliteit van leven aan de bakkers teruggeeft en zorgt voor beleving in de bakkerij.”

Na het lezen van de advertentie, belde Richard met Klaas Struiksma van Sonneveld. Richard: “Door de gesprekken met hem en Herald Vugs (red. baktechnisch adviseur) realiseerde ik me dat er goed over het product ProSon Cool is nagedacht. Het product is helemaal uitontwikkeld en niet zomaar in de markt gezet. In het proces om met ProSon Cool aan de slag te gaan, heb ik de bal bij Sonneveld neergelegd. Er zit heel veel kennis bij grondstoffenleveranciers en zij gaan ook vaak veel dieper op het product en het proces in. Ik heb sinds de verbouwing een Cool Rising installatie van Wachtel. Bij Wachtel zat ook veel kennis. Dat is, vind ik, het mooie aan Sonneveld: zij stellen zich open en luisteren naar anderen wat er ook allemaal kan. We zijn vrij snel samen aan het testen gegaan. Herald gaf mij het vertrouwen dat het allemaal goed zou komen. En dat was ook zo.”

De voordelen​

“Het gebruik van ProSon Cool heeft voor ons meerdere voordelen,” vertelt Richard. “Allereerst wilden we de productie uit de nacht halen en zorgen voor beleving in de bakkerij overdag. Gaandeweg ontdekten we meer voordelen. Je hoeft geen nachturen meer te draaien, vanwege het langere rijsproces. Dat scheelt kosten en biedt mogelijkheden: onze broodbakkers zijn in het weekend vrij!”

Meer beleving in de winkel​

In Odoorn, waar naast de bakkerij ook een lunchroom en bakkerijwinkel zit, is voor Richard de klantbeleving compleet. Vanuit de lunchroom, hebben klanten zicht op de bakkerij. Richard vertelt: “Toen we in 2021 gingen verbouwen, wilden we een betere winkelbeleving realiseren. We hebben de muur tussen de bakkerij en lunchroom open gebroken en voorzien van glas. Zo krijgt de klant een inkijkje in de bakkerij. Maar als er vervolgens niets in de bakkerij gebeurt, omdat de bakkers om 10-11 uur ’s ochtends naar huis zijn, is het niet interessant om er te gaan kijken en dat gevoel van echt verse, ambachtelijke producten te krijgen. ProSon Cool maakt het plaatje compleet. Doordat we met ProSon Cool overdag produceren, gebeurt er ook écht wat in de bakkerij. De hele dag door!”

Lagere kosten door efficiënter produceren​

Door ProSon Cool bespaart kosten Bakker Joost op diverse vlakken. “Veel bakkerij-eigenaren denken dat het gebruik van ProSon Cool extra stroom verbruikt, omdat de degen de remmer in moeten. Het tegenovergestelde is waar: wij verbruiken juist minder stroom, doordat we efficiënter produceren. We draaien alle karren achter elkaar door. Daar komt nog bij dat we minder of zelfs geen nachturen meer hebben,” aldus Richard.

Rust tijdens productie​

Richard legt nog een voordeel van ProSon Cool uit: “In de bakkerij is er altijd sprake van tijdsdruk. Je weet dat je op een bepaald moment een groot deel van je producten klaar moet hebben, omdat al je klanten erop zitten te wachten. Als er iets in het productieproces fout gaat, staan zij allemaal te wachten. Met ProSon Cool kun je tegenslagen makkelijker opvangen. Er kan bijna niets meer mis gaan in het proces. Al zou je je verslapen, is dat geen probleem. Je kunt met ProSon Cool zelf je bakmoment kiezen. Dat geeft rust in de bakkerij tijdens het productieproces, maar ook gemoedsrust.”

7 dagen per week open, en toch als bakker vrij in het weekend door ProSon Cool​

De winkels, lunchroom en bakkerij van Bakker Joost zijn 7 dagen in de week open. Bo Martens, de dochter van Richard en tevens werkzaam in het bedrijf, legt uit: “In Drenthe komt alles pas laat op gang. Met name de horeca is pas in de middag na 12.00 uur open. We springen hier bewust op in door, zowel doordeweeks als in het weekend, vanaf 8.30 uur open te zijn. Onze klanten weten dat ze op elk moment bij ons welkom zijn voor een lekker ontbijt, gezonde lunch of kop koffie.” 

Richard vult aan: “Daarnaast zijn de omzetten op zaterdag én zondag niet mis. Straks, als het toeristenseizoen weer begint, draaien we het dubbele! Zodra de mensen gewend zijn dat wij op zondag geopend zijn, weten ze ons steevast te vinden. Hier spelen we extra op in met social media, door in het weekend altijd iets te posten zoals een lekker ontbijtje. Zo trigger je de mensen om langs te komen.”

De winkels en lunchroom van Bakker Joost zijn elke dag geopend. Toch zijn de broodbakkers in het weekend vrij. Hoe dat mogelijk is, vertelt broodbakker Ger: “Vrijdag draaien we extra degen, die we in de Cool Rising kast van Wachtel laten staan. Alle recepturen zitten in de oven ingeprogrammeerd. De weekendcollega’s hoeven dus alleen het juiste product te selecteren om de broden af te bakken. Ik kan nu ook, zoals andere mensen, van het weekend genieten. Werken met ProSon Cool geeft zoveel meer rust en kansen, ook privé. Alleen al daarvoor is het het waard.”

Makkelijker werken en betere kwaliteitsproducten​

Om de vraag of het anders werken is met ProSon Cool, moet broodbakker Ger een beetje lachen. “Ik vind het zelfs nog makkelijker werken. We hebben weinig hoeven veranderen, alleen wat instellingen op de rijskast en oven. Het is misschien iets duurder, maar je hebt minder rommel in vergelijking met poeder broodverbetermiddelen en de kwaliteit van de producten is hetzelfde zo niet beter. Eerlijk? Ik was bang dat de kwaliteit achteruit zou gaan of minder zou zijn. Je doet immers een koud deeg in de oven. Niets is minder waar: het komt er als vanouds uit. Ik ben heel tevreden over het eindresultaat.”

Broodbakker Ger vertelt: “Ik heb ruim 25 jaar gewerkt volgens de traditionele manier van werken. Elke dag weer een race tegen de klok om alles op tijd klaar te krijgen. Vooral dat vechten tegen de klok mis ik niet. Tegenwoordig begin ik zo rond een uur of 9 ’s ochtends. We draaien vandaag de degen voor het brood van morgen. Dat gaat gelijk de Cool Rising kast in. Morgen, als het gerezen is, hoeven we het brood alleen nog maar te bakken. Het werken met ProSon Cool scheelt zoveel energie, overuren, nachturen en het geeft zoveel meer rust. Zo’n systeem zouden eigenlijk alle bakkers moeten hebben.”

Ontdek welke voordelen ProSon Cool voor jouw bakkerij te bieden heeft​

Of het nu gaat om bieden van meer beleving in de bakkerij,  zorgen voor aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden of verminderen van nachturen of reduceren van kosten, ProSon Cool biedt mogelijkheden. Klik hier om meer te weten te komen over de voordelen van ProSon Cool.

Wil jij meer weten over jouw mogelijkheden met ProSon Cool? Maak een afspraak met één van onze baktechnische adviseurs. Zij komen graag langs om je meer te vertellen over de mogelijkheden met ProSon Cool voor jouw bakkerij.