Search

Bakkerij Holtkamp is onderweg naar ’n goudbruine toekomst!

De naam “Holtkamp” doet bij menigeen een belletje rinkelen. De bakkerij staat bekend om de kwalitatief hoogstaande producten. Alles wordt nog op ambachtelijke wijze gemaakt. De bakkerij staat voor de nodige uitdagingen en bereidt zich ondertussen voor op de toekomst. Jeroen en Joanne delen hun verhaal, ervaringen en visie.
Holtkamp_Jeroen_1200x750-1200x750

Hoe het allemaal begon

De bakkerij Holtkamp in Den Hoorn (ZH) vond zijn oorsprong in 1855. Martinus Holtkamp, de betovergrootvader van Jeroen, startte het bakkersbedrijf aan de Vlaardingsekade in Schipluiden. Het voorvertrek werd ingericht als winkel, met daarachter de bakkerij. Martinus bakte het brood in een oude takkenbosoven en bracht het brood langs de deuren. Eerst alles te voet in grote manden op de schouders, later met de hondenkar, paard en wagen, zwetschuit (red. boot waarmee de familie over het plaatselijke riviertje de Zweth voer) en bakfiets. Tegenwoordig gaat dat wel anders: brood en banket bezorgen ze nu met de bestelbus.

Bakkersfamilie

Dat het bakker-zijn in de familie Holtkamp zit, blijkt wel uit de familiegeschiedenis. Zeven ooms van Jeroen zijn bakker geworden; onder wie Cees (ja, die van de croquetten in Amsterdam), Harrie (Maassluis) en Aad van wie Jeroen en Joanne uiteindelijk in 2002 de bakkerij in Den Hoorn hebben overgenomen. Het unieke aan de Holtkampse bakkers is dat ze producten tussen de bakkerijen onderling uitwisselen. Zo levert Den Hoorn brood aan de bakkerijen in Maassluis en Amsterdam. Omgekeerd halen Joanne en Jeroen de bonbons van eigen fabricaat van de bakkerij in Amsterdam.

Holtkamp_opbollen_1200x750

Groeien naar een moderne bakkerij

Na zo’n tien jaar in de bakkerij aan de Vlaardingsekade gewerkt te hebben, wilde Jeroen verder groeien en de bakkerij vernieuwen. Uitbreiden in de bestaande bakkerij was geen optie, er moest gekeken worden naar een nieuwe plek. Jeroen: “Als je een nieuwe bakkerij gaat bouwen, moet de puzzel in één keer kloppen. We wilden de routing binnen de bakkerij zo kort en efficiënt mogelijk houden. We zijn bij andere bakkers gaan kijken: wat is slim qua routing en vooral ook hoe het niet moet. Zo is het bijvoorbeeld handig om de opmaker vlakbij de rijskast te hebben staan, anders moet je continue heen en weer lopen.” Na een paar ontwerpen waren ze tevreden.

In 2011 werd de eerste paal van de nieuwe bakkerij aan het Vrij-Harnasch te Den Hoorn in de grond geslagen. Met de ingebruikname van de bakkerij en de moderne manier van werken, is vanzelfsprekend de productiecapaciteit verhoogd. In de jaren die volgden is het bedrijf nog verder uitgebreid met winkels in Vlaardingen, Delft en Rijswijk, wat het totaal brengt op 6 winkels. Het bakkerspaar blijft investeren in de bakkerij en het personeel. Zo zijn er eerder dit jaar nieuwe kneders geïnstalleerd.

Klantenbinding

Klanten waarderen de hoge kwaliteit én hun ambachtelijke manier van werken. Nog steeds koken ze iedere dag bij Bakkerij Holtkamp zelf de room voor de tompoucen. Daarnaast vinden Jeroen en Joanne het belangrijk dat de persoonlijke aandacht voor de klant behouden blijft. “De klanten komen ook voor een praatje naar de winkel. Ze willen gezien worden”, vertelt Joanne. Het omgekeerde geldt ook. Jeroen: “Er is niets leukers dan wanneer je zelf bij de winkels brood gaat bezorgen en dat klanten zeggen: ‘Hé, daar heb je de bakker.’ Je moet ook jezelf laten zien.”

Spannende tijd

Dat het een spannende tijd is om een onderneming te hebben, begrijpt iedereen. Er is een tekort aan grondstoffen, de energieprijzen rijzen de pan uit, supermarkten die steeds meer een beleving bieden en ook corona blijft maar roet in het eten gooien. Joanne: “We blijven een ambachtelijk bedrijf, maar met een sterke ondernemersgeest. We proberen vooruit te kijken en te investeren in de bakkerij en ons personeel.”

Ook het vinden van het juiste personeel blijft een uitdaging. Van winkelpersoneel en bezorgers tot inpakkers en bakkers. Joanne uit haar zorgen: “Joanne uit haar zorgen: “Je wilt zo graag gemotiveerd en gekwalificeerd personeel. We willen de jeugd kansen geven. Zo bieden we studenten de mogelijkheid om in de bakkerij stage te lopen. Als ze hier geïntroduceerd worden in het echte bakkersleven, komen de studenten er achter dat het hard werken is. Vooral de nachturen vinden ze niet aantrekkelijk.”

Steeds weer op zoek naar nieuwe mogelijkheden

Als ondernemer, ben je altijd op zoek naar wat er beter of efficiënter kan. Zo ook bij Holtkamp. De nachturen van een bakker gaan op den duur zwaarder doorwegen en het (jongere) personeel heeft steeds minder zin in nachtelijke arbeid. Reden voor Jeroen om samen met accountmanager Coen Jonker eens te praten over de mogelijkheden met ProSon Cool.

ProSon Cool is een broodverbetermiddel waarmee het rijsproces tot wel 22 uur verlengd kan worden, zonder in te boeten op kwaliteit. Het gebruik van ProSon Cool vraagt veranderingen in je proces. Afhankelijk van de tijd die je wilt overbruggen pas je de variabelen aan, zoals gistpercentage en temperatuur. Om tot een consistent deeg -en daarmee een kwalitatief hoogwaardig eindresultaat- te komen zul je moeten testen.

Investeren en innoveren

Jeroen en Joanne zijn de uitdaging aangegaan: samen met baktechnisch adviseur Herald Vugs zijn ze met ProSon Cool gaan testen. Jeroen vertelt: “Het is spannend om vernieuwingen aan te brengen in je proces. Je moet er bovenop zitten om op tijd bij te kunnen sturen. Gelukkig ondersteunt Herald ons hierbij. Van kneedtijden tot deegtemperaturen en instellingen van de rijskasten tot product beoordelingen. Herald blijft van begin tot eind aangehaakt om het proces helemaal 100% te krijgen.” Een nauwe samenwerking tussen de bakkers en Sonneveld is erg belangrijk. Met z’n allen onderzoek je waar het probleem ligt en vooral ook waar de oplossing zit. Jeroen: “Vooral het delen van kennis is hierbij belangrijk. Niet alleen van je grondstoffenleverancier. Je wilt ook van andere bakkers die al met dit product werken horen welke ervaringen zij met ProSon Cool hebben. Coen heeft hiervoor de contactgegevens van andere bakkers, die al over zijn op ProSon Cool, met me gedeeld.” Inmiddels is de bakkerij voor een deel van het assortiment overgestapt op ProSon Cool.

Samen kom je verder!

Joanne: “De ervaring die je hebt en de hulp die je krijgt van een professioneel bedrijf zoals Sonneveld, daar hechten wij veel waarde aan. Je moet je eigen plan hebben als bakkerij, maar je ook ondersteund voelen door je grondstoffenleverancier. Dat ervaren wij met Sonneveld als partner. Door samen kennis en ervaringen te delen kom je verder.”

Visie op de toekomst

Het is lastig om te voorspellen wat de toekomst gaat brengen. Jeroen heeft er zo zijn gedachtes over: “De Bakkerswereld blijft altijd bestaan: mensen blijven brood eten. Het is denk ik wel belangrijk om als bakker te beseffen dat het brood op een andere manier verkocht en geconsumeerd gaat worden. Misschien door andere openingstijden van de winkels, of in combinatie met andere partners zoals bezorging via flitsbezorgers.”

Bakken in een oude takkenbosoven

Een paar jaar geleden trad Jeroen in de voetsporen van Martinus. Jeroen heeft, net als zijn overgrootvader Martinus, brood gebakken in een oude takkenbosoven. Je leest meer over deze bijzondere gebeurtenis in dit krantenartikel op p. 5.