Steengemalen Volkorenbrood ‘Cadeau’

Dit is het recept voor Steengemalen Volkorenbrood ‘Cadeau’.

Ingrediëntenlijst

Ingrediënten

Recept werkwijze

Kneed de grondstoffen samen met 70% water tot een glad en soepel deeg. Was daarna de resterende 10% water in.

Deegtemperatuur: ca. 26°C

Voorbereiden: neem ca. 10% van het deeg en rol dit dun uit tot ca. 2 mm dikte. Vries het deeg in tot het bijna bevroren is. Steek hiervan bloemen ter decoratie en decoreer ze indien gewenst met zaden.

Bulkrijs: ca. 90 minuten, na ca. 45 minuten doorslag geven (eenmaal vouwen).

Afwegen: ca. 550 gram en licht oppunten, probeer tijdens het oppunten zo min mogelijk te ontgassen.

Puntrijs: ca. 20 minuten

Stomp oppunten. Rol beide stompe punten dun uit tot de lengte van het middenstuk. Steek de uitgerolde punten in tweeën. Smeer de zijkanten van de vier uitgerolde punten in met olie en leg ze kruislings over het middenstuk. Draai de deegstukken om en leg deze in geprepareerde lange rijsmandjes.

Narijs: ca. 90 minuten

Insnijden: vlak voor het bakken de rijsmandjes omdraaien op met rijstestrooimeel geprepareerde inschietapparaten. De bevroren bloem op het deegstuk leggen en deze licht aandrukken. Als laatste licht bestuiven met roggebloem.

Bakken: ca. 30 minuten op 230°C

Extra informatie

Receptuur ontwikkeld door Niek van Waarde, lid Nederlands Boulangerie Team.