Bakkerij Verleysen – Een begrip in Vlaanderen

Met maar liefst negen winkels is Bakkerij Verleysen een begrip in Vlaanderen. De productieruimte net buiten Aalst begint alweer krap te worden. De belangrijkste succesfactor? Een breed assortiment met focus op consistentie in kwaliteit. Broden, soepen, pralines, taarten en salades. Alles wat over toonbank gaat is artisanaal en in eigen huis gemaakt.

10/11/2021

Hoe het begon

Bakkerij Verleysen is een écht familiebedrijf, gestart in 1992. We spreken Jael Verleysen, zoon van oprichters Alain en Hilde Verleysen. Al jong wist Jael dat hij in de bakkerij wilde gaan werken, samen met zijn familie. Hij koos ervoor uitgebreid werkervaring op te doen in Brussel bij andere bakkerijen. Met zijn opgedane ervaring en kennis van de nieuwste trends bracht Jael verfrissing in de bakkerij. Zo is hij doorgegroeid tot Hoofd Productie.

Vaktechniek en een breed assortiment
Bakkerij Verleysen verwerkt alle producten op een ambachtelijke wijze. En het gehele assortiment is 100% home made. Van de broden tot banket en van chocola tot soep. Daarom is de bakkerij op productniveau bijzonder flexibel. Jael vertelt: “Waar concullega’s hun assortiment vooral verkleinen, breiden wij uit. We vinden het juist leuk om in te gaan op custom-made verzoeken. Mensen weten ons te vinden voor bijzondere feesttaarten met niet-standaard vulling. Dat gaat tijdens feestjes natuurlijk als een lopend vuurtje, waardoor de aanvragen binnen blijven komen.”

Jael vervolgt: “We hebben een enorm goed team, zeker in de bakkerij. Onze mensen zijn vaktechnisch heel goed onderlegd, daar zijn we trots op. We hebben altijd geïnvesteerd in de juiste mensen. Onze mensen hebben veel ervaring waardoor we veel kunnen. Dat zorgt voor consistentie en uitmuntende kwaliteit van onze producten.”

Samenwerking
Jael; “Erik de Schrijver is onze Sonneveld accountmanager. Hij denkt mee over onze bedrijfsvoering en zit altijd vol ideeën. Samen met de Sonneveld proefbakkers adviseren en ondersteunen ze ons op onze productkwaliteit- en efficiency in processen. De opvolging is enorm waardevol.”

Negen unieke winkels

De formule van alle negen winkels van Bakkerij Verleysen is hetzelfde. Overal wordt het totaalpakket aangeboden: brood, banket, kazen, vleeswaren, soepen, chocolade, ijs en belegde broodjes. Maar de winkels hebben stuk voor stuk een eigenzinnige uitstraling. Per winkel had Alain, de vader van Jael, variërende ideeën over hoe die eruit moest zien. Alain hecht veel waarde aan het exterieur en interieur van de winkels. Zo is iedere winkel op een eigenzinnige manier door Alain ingericht.

De winkel die we bezoeken is gevestigd in het stadje Aalst. Een bijzondere zaak mét lunchroom. Het pand heeft voorin een hoog plafond, er hangt kunst aan de muur en her en der staan grote planten. De kleurrijke, unieke tafels in de lunchroom zijn een creatie van de zus van Jael.

De laatst geopende winkel is in een historisch pand in Burst. Het pand was vroeger een bioscoopzaal waar Jael’s grootmoeder naar de film ging. Alain koos ervoor de grote ruimte mooi open te houden, zodat het gevoel van de voormalige functie van het pand nog steeds kan worden ervaren. Een winkel met een bijzonder verhaal.

Jael: “In de winkels focussen we op goede service en consistentie in de kwaliteit van onze producten. Naast onze bijzondere interieurs zorgen we voor een oogstrelend assortiment. Want zoals mijn vader altijd zegt: “Je moet zorgen dat de klanten goesting hebben om iets te kopen. Dat ze hun ogen er niet vanaf kunnen houden en dan besluiten het mee te nemen.”

De succesformule van Bakkerij Verleysen zit ‘m ook in het brede assortiment. Jael: “Als het warm is buiten, was het vroeger rustig in de winkel omdat mensen geen chocola en brood kwamen kopen. Maar nu komen mensen een liter huisgemaakt ijs of schepijs halen. Vaak worden ze dan ook verleid om ook een brood of delicatessen mee te nemen. Zo trekken we de klanten op ieder moment van de dag en ieder seizoen naar onze winkels.”

Herontdekken

De klassiekers van vroeger komen steeds meer terug bij Bakkerij Verleysen. Jael: “De moderne gebakjes en taarten die je veel op social-media ziet zijn bij ons geen hardlopers. Juist de klassiekers van vroeger in een hedendaags jasje zijn producten waar onze klant blij van wordt. Zoals de Saint-Honoré, een taart van bladerdeeg met gebonden kersen, biscuit en slagroom. Wij maken deze klassiekers met een vernieuwende twist. Bijvoorbeeld met populaire smaken als karamel of chocola. Het lijkt wel of consumenten zich realiseren dat ze toch liever ambachtelijke producten hebben, dan iets dat er alleen ‘Instagrammable’ uitziet.”

Al meerdere jaren focust Verleysen zich op take-away; dit is de afgelopen periode echt booming geworden volgens Jael. “Huisgemaakte soepen, quiches en salades lopen ontzettend goed. Mensen lijken wel minder zin te hebben om zelf te koken. Daar spelen wij graag op in.”

“De vraag naar desembroden, op authentieke wijze gemaakt, stijgt. Elk type product dat wij aanbieden, van brood tot banket en van charcuterie tot traiteur; we focussen ons op de hoogste kwaliteit om op die manier mensen aan ons te verbinden. Door regelmatig nieuwe producten te introduceren, triggeren we klanten bij ons te kopen. Waar het kan werken we met lokale leveranciers uit onze eigen regio. Zo halen we matten voor de mattentaart bij de lokale boer. En ons graan wordt gemalen in de lokale bloemmolen.”

Toekomstambities

Sinds 1992 heeft familie Verleysen een bijzonder bedrijf neergezet. Een succesvol bedrijf dat exponentiel is gegroeid. Wat zijn de ambities voor de toekomst van de familie? Jael vertelt: “Op productniveau blijven we verbeteren en focussen op nog meer continuïteit in onze kwaliteit. Verder willen we de productieprocessen vergemakkelijken. Zo wordt het werken in de productieruimte nog aangenamer voor onze mensen. We hebben nu negen winkels en groeien bijna uit ons jasje. Daarom ligt onze focus momenteel even niet op nóg meer verkooppunten. Juist nu richten we ons op verbetering en behouden we dat wat al zo goed gaat.”